Συντήρηση κοσμημάτων και ρολογιών

Τα κοσμήματα και τα ρολόγια αρέσουν σε όλους μας, ξέρουμε όμως πώς να τα περιποιηθούμε;

Εάν τα έχεις τοποθετημένα όλα μαζί σε ένα κουτί, το πιο πιθανό είναι να μπερδευτούν μεταξύ τους, να σπαταλήσεις χρόνο για να τα ξεμπερδέψεις και θα τα χαλάσεις. Οι πολύτιμοι λίθοι είναι πολύ πιθανό να χτυπηθούν και τα μέταλλα να χαραχτούν.

Παρακάτω σου έχουμε ορισμένες συμβουλές για να προστατεύσεις την κατάσταση των κοσμημάτων και ρολογιών σου στη πάροδο του χρόνου.

Σωστό να μην τα τοποθετούμε όλα μαζί γιατί κάνουν σημάδια και φυσικά μπερδεύονται. Τοποθέτητε τα σε μια ωραία κοσμηματοθήκη με πολλές θήκες και βάλε τα σκουλαρίκια μαζί, τα βραχιόλια μαζί κ.ο.κ και γενικά κατηγοροποίησε τα.

Όποιο ρολόι δεν φοράς καλό θα ήταν να τραβήξεις το κουρδιστήρι έξω για να μην ξοδεύει μπαταρία και μην τα τοποθετείς το ένα πάνω στο άλλο γιατί γεμίζουν χαρακιές.Επίσης καλό θα ήταν να μην αμελείς τον έλεγχο και την συντήρηση του ρολογιού καθώς και οι μηχανές με τον χρόνο φθείρονται.
Αν έχεις κοσμήματα που δεν είναι χρυσά (π.χ ασήμι 925, ανοξείδωτο ατσάλι, χαλκός, ορείχαλκος κ.ά) καλό θα είναι να τοποθετήσεις μέσα σε μικρά φακελάκια για να αποφύγεις την οξείδωση λόγω της υγρασίας.

Είσαι και συ λάτρης των μαργαριταριών; Τότε ξέρεις πως το μαργαριτάρι είναι ζωντανός
οργανισμός και πολύ ευαίσθητο σε κολόνιες, αρώματα, λακ και γενικά χημικές ουσίες. Για να είναι πάντα λαμπερά, κάθε φορά που τα βγάζεις καθάρισε τα με ένα καθαρό νωπό πανί καλά στραγγισμένο και άφησέ τα να στεγνώσουν πριν τα τοποθετήσεις στο κουτί τους ή στο πουγκί τους. Όπως επίσης είναι ευαίσθητα στην θερμότητα για αυτό μην τα αφήνεις κοντά σε καλοριφέρ ή στον ήλιο. Θα χάσουν τη λάμψη τους και το γλυκό τους χρώμα. Φρόντισε να ελέγχεις αρκετά συχνά την κλωστή από τα μαργαριταρένια κολιέ σου, η αλλαγή καλό θα ήταν να γίνεται κάθε 3-4 χρόνια.
Να αφαιρείς τα κοσμήματα σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν κοιμάσαι υπάρχει κίνδυνος να τραβήξεις και να κόψεις το κολιέ σου ή να παραμορφώσεις τα σκουλαρίκια σου.

Μην τα φοράς όταν γυμνάζεσαι, πας για μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα. Ο ιδρώτας, το αλάτι της θάλασσας και τα χημικά της πισίνας προκαλούν οξείδωση στα μέταλλα και χάνεται η γυαλάδα τους. 

Για να διατηρήσετε την αρχική κατάσταση των κοσμημάτων σας θα ήταν καλύτερο να τα περιποιηθείτε σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας ή να επισκεφτείτε ένα χρυσοχοείο για να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να δημιουργηθεί.


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς ένα παλιό
κόσμημα μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί σε καινούργιο με την σωστή συντήρηση.