Διαμάντι ή Μοϊσανίτης;

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και μας ρωτάνε πολύ συχνά για την διαφορά ανάμεσα στο διαμάντι και στον μοϊσανίτη και γιατί γίνεται τόσος ντόρος.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι δυο πέτρες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και συχνά τις μπερδεύουν και προσπαθούν να τις συγκρίνουν. Πλέον αρκετός κόσμος επιλέγει τον μοϊσανίτη αντί του διαμαντιού λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά η αλήθεια είναι ότι το διαμάντι δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη παρόμοια πέτρα.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι ο μοϊσανίτης:

Ο μοϊσανίτης είναι ένα υλικό που ανακαλύφθηκε από τον Νομπελίστα Γάλλο χημικό Ferdinand Henri Moissant, (1852-1907), ο οποίος ερευνούσε την παραγωγή συνθετικών διαμαντιών. Ο μοϊσανίτης (ή μουασανίτης) είναι εξαιρετικά σπάνιο υλικό. Ο Moissant πρωτοεντόπισε ίχνη του υλικού, σε μετεωρίτη που είχε πέσει στην Αριζόνα Η.Π.Α.  Τον μοϊσανίτη, συναντάμε σε αποχρώσεις, διάφανο, μπλε, πράσινο και κίτρινο. Ο χημικός τύπος είναι SiC (καρβίδιο του πυριτίου), έχει σκληρότητα 9,25 (πολύ σκληρό), και ειδικό βάρος 3,2.

Το 1998 η εταιρία Charles and Colvard, εισήγαγε στην αγορά συνθετικό μοϊσανίτη, του οποίου οι οπτικές και μηχανικές ιδιότητες, προσομοιάζουν πολύ στο διαμάντι. Εμπορικά το εγχείρημα, είχε επιτυχία, και πλέον ο τεχνητός μοϊσανίτης χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του διαμαντιού, ακριβότερη και πιο πιστή απομίμηση σε σχέση με την φθηνότερη απομίμηση διαμαντιού που είναι το  Synthetic Cubic Zirkonia.

Αν πάμε να συγκρίνουμε λοιπόν το διαμάντι με τον μοϊσανίτη θα δούμε ότι πέρα από την εμφάνιση δεν μοιάζουν πουθενά αλλού.

Σκληροτητα

Μοϊσανίτης: Η σκληρότητα των υλικών μετριέται στην δεκάβαθμη κλίμακα Μο. Η σκληρότητα δείχνει πόσο λίγο ή πολύ αυτό το υλικό χαράζεται. Αν έχει μεγάλο βαθμό σκληρότητας χαράζεται δύσκολα άρα δεν θαμπώνει με το χρόνο, δηλαδή παραμένει αναλλοίωτο. Ο Μοϊσανίτης έχει σκληρότητα 9.25, νούμερο εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι το ρουμπίνι το δεύτερο σε σκληρότητα υλικό έχει σκληρότητα 9.

Διαμάντι: Το διαμάντι έχει σκληρότητα 10, είναι το πιο σκληρό υλικό στη φύση απόλυτα αχάρακτο άρα αναλλοίωτο.

Λάμψη

Μοϊσανίτης: Ο μοϊσανίτης εμφανίζει ένα διαφορετικό είδος λάμψης απ’ ότι τα διαμάντια, καθώς διαφέρει ο τρόπος ταγιαρίσματος. Οι αντανακλάσεις του ουράνιου τόξου που εκπέμπονται από το μοισανίτη είναι αγαπημένες από μερικούς, ενώ άλλοι παραπονούνται ότι αυτού του είδους η λάμψη του μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο “ντισκόμπαλλας”, ειδικά στο ηλιακό φως. Όσο μεγαλύτερος είναι ο μοϊσανίτης, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο. Ο μοϊσανίτης έχει δείκτη διάθλασης από 2,65 έως 2,69, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από το διαμάντι.

Διαμάντι: Ο μοναδικός τρόπος λάμψης είναι αυτό που καθιστά δυνατή τη διάκριση ενός μοϊσανίτη από ένα διαμάντι. Τα διαμάντια αντανακλούν το φως με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Το λευκό φως που αντανακλάται πίσω αναφέρεται ως λαμπρότητα, ενώ το ουράνιο τόξο των χρωμάτων που δημιουργείται λόγω της διάθλασης μέσω του διαμαντιού αναφέρεται ως διασπορά. Η επιφανειακή λάμψη ενός διαμαντιού, γνωστή ως σπινθηρισμός, είναι μία τρίτη παράμετρος της λάμψης του διαμαντιού. Ο συνδυασμός αυτών των τριών δίνει στα διαμάντια τη μοναδική λάμψη τους.

Χρώμα

Μοϊσανίτης: Ο μοϊσανίτης που χαρακτηρίζεται πάντα σαν “άχρωμος” μπορεί να προβάλει μια κίτρινη ή γκριζωπή απόχρωση κάτω από συγκεκριμένο φωτισμό. Και πάλι, όσο μεγαλύτερος είναι ο μοϊσανίτης, τόσο πιο εμφανές είναι το χρώμα και τόσο πιο εύκολο είναι να το αναγνωρίσεις ότι δεν είναι διαμάντι.

 Διαμάντι: Το απολύτως άχρωμο διαμάντι είτε φυσικό είτε συνθετικό, δεν περιέχει το παραμικρό ίχνος κίτρινου, γκρί ή καφέ χρώματος με αποτέλεσμα μια εκθαμβωτική, φωτεινή λευκή εμφάνιση.

Τιμή

Μοϊσανίτης: Για το ίδιο μέγεθος πέτρας ο μοϊσανίτης είναι πάρα πολύ φτηνότερος από το διαμάντι.

Διαμάντι: Στα φυσικά διαμάντια οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το σχήμα, τα καράτια, την κοπή, το χρώμα και την καθαρότητα. Ομοίως και στα συνθετικά διαμάντια όπου βέβαια οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.